![]() |
από τον δημιουργό Pexels του Pixabay |
Η γραφή υπό αυτή την έννοια αξιοποιείται με βάση δύο άξονες: τόσο ως μέσο έκφρασης και εξωτερίκευσης των σκέψεων και συναισθημάτων (άμεση και παροδική εκτόνωση), όσο και ως τον βασικό τρόπο με τον οποίο μπορούμε να συνειδητοποιήσουμε ποιοί είμαστε, πώς θέλουμε να ζούμε, ποιά είναι τα όριά μας κ.ο.κ. (βαθμηδόν εκτόνωση με μόνιμα αποτελέσματα). Επί της παρούσης αναφερόμαστε στην πρώτη περίπτωση (με την δεύτερη θα ασχοληθούμε σε επόμενο άρθρο).
Υπάρχουν πάμπολλες διαφορετικές τεχνικές γραφής που ταιριάζουν σε πάμπολλους διαφορετικούς ανθρώπους. Ένα όμως είναι το στοιχείο που δεν πρέπει να λείπει για να είναι η γραφή (και η αυτοβελτίωση) αποτελεσματική: η ειλικρίνεια.
Ακολουθούν τέσσερις μικρές προτάσεις αυτοβοήθειας μέσω της γραφής στην καθημερινότητα:
Μην φοβάσαι να αυτοσαρκαστείς
━━━
Ρωτάς απεγνωσμένα ξανά και ξανά τον εαυτό σου «γιατί;»; «Γιατί μου συμβαίνει αυτό;», «γιατί σε μένα», «γιατί εγώ;». Γράψε σε ένα χαρτί με μεγάλα κεφαλαία γράμματα «ΓΙΑΤΙ;». Γράψε μια ειρωνική, αυτοσαρκαστική απάντηση που να απευθύνεται στον εαυτό σου: «γιατί είσαι ζώον, για αυτό». Άφησε τον εαυτό σου να γελάσει με το μερίδιο ευθύνης σου στην απόγνωσή σου. Μετά προσπάθησε να απαντήσεις σοβαρά στο γιατί σου συμβαίνει αυτό. Μόλις αποδεχτείς την ευθύνη σου μέσω του αυτοσαρκασμού η απάντηση θα έρθει πολύ πιο εύκολα. Και να μην έρθει, τουλάχιστον θα περιορίσεις το άγχος. Στην αρχή φαίνεται χαζό και ανούσιο, αλλά με τον καιρό ωφελεί πραγματικά την ψυχή (σε σημείο που, κάποια στιγμή, δεν θα είναι καν απαραίτητο). Σημείωση: δεν απαγορεύεται να αυτοσαρκαστείς σε μια στιγμή αδυναμίας σου, επιβάλλεται. Δεν μειώνεις την σοβαρότητά της, ανακαλύπτεις την πραγματική της υπόσταση.
Απάντα σε απλές ερωτήσεις
━━━
Απεκδύσου την προκατάληψη
━━━
Η γραφή δεν είναι μόνο τέχνη (λογοτεχνία, ποίηση, δημιουργική γραφή κ.ά.). Η γραφή είναι η αποτύπωση της σκέψης. Συχνά βοηθάει να αφαιρέσεις από την σκέψη σου τους χρυσοποίκιλτους μανδύες με τους οποίους την έχεις στολίσει (ή κρύψει, ή παραμορφώσει, ή πλανέψει, ή κατακρεουργήσει). Αν έχεις πλούσιο λεξιλόγιο γράψε σαν πεντάχρονος/η, αν απολαμβάνεις την ανάγνωση ή συγγραφή λογοτεχνίας γράψε σαν «αγράμματος/η», αν σκέφτεσαι ποιητικά γράψε χωρίς σύνταξη και σε greeklish. Προσπάθησε να αφαιρέσεις από την σκέψη σου τις λογοτεχνικές τεχνικές που είναι στολίδια της λογοτεχνίας (η οποία είναι ένα μέρος μόνο του γραπτού λόγου), και αποτύπωσε πεζά, άχρωμα, ξεκάθαρα αυτό ακριβώς που νιώθεις. Οτιδήποτε γράφεται δεν απαιτεί καλαισθησία και μέτρο. Βρίσε, κάνε ορθογραφικά λάθη, γράψε άτσαλα, άσε τα ανεπαίσθητα λαθάκια της σκέψης σου να αποτυπωθούν χειροπιαστά μπροστά στα μάτια σου. Η τέχνη του λόγου εξ ορισμού δεν περιέχει λάθη (εφόσον μιλάμε για τέχνη). Η σκέψη σου όμως ναι. Αντιμετώπισέ την. Δες στο χαρτί αυτό που πραγματικά σκέφτεσαι, και όχι κάτι επιτηδευμένο, όμορφο και «τέλειο». Γράψε ατελώς, γιατί είσαι ατελής.
Μην είσαι υποκριτής/τρια (όλη την ώρα)
━━━
Σκεφτόμαστε πιο γρήγορα απ' ότι γράφουμε. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να μην έχουμε τον χρόνο να επεξεργαστούμε όλα όσα σκεφτόμαστε, να οδηγούμαστε σε λογικές πλάνες, να σαμποτάρουμε τον εαυτό μας και να οδηγούμαστε σε μια καταστροφή που δεν θα υπήρχε, αν αφιερώναμε τον χρόνο που άρμοζε στις σκέψεις μας.
Όσες περισσότερες οι σκέψεις μας, τόσο περισσότερο χρόνο πρέπει να αφιερώνουμε στην ανάλυση και αποκρυπτογράφησή τους. Η σκέψεις μας δεν έχουν μία όψη (αυτή με την οποία εμφανίζονται πρώτη φορά στο συνειδητό), έχουν πολλές. Για να καταλάβουμε τι εννούσαμε με την κάθε σκέψη μας, οφείλουμε να τις επεξεργαστούμε σαν ένα οποιοδήποτε κείμενο προς ανάλυση (όπως ακριβώς στο σχολείο). Πρέπει επομένως να καταγράφουμε την σκέψη που μας προβληματίζει ανά πάσα στιγμή της ημέρας και να την παρατηρούμε όπως ο επιστήμονας το πείραμα, να υποθέτουμε, να αναλύουμε πιθανά σενάρια, και να εξάγουμε αποτελέσματα. Αποστασιοποιημένα, χωρίς πάθος.
Εφόσον η σκέψη εξαρτάται και επηρεάζεται από χιλιάδες πράγματα (άγχος, ερεθίσματα, συναισθήματα, αναμνήσεις, ουσίες, ύπνος και τόσα άλλα), τότε σημαίνει ότι δεν είμαστε οι σκέψεις μας, όπως τόσο έντονα έχει προταθεί. Είμαστε αυτό που κάνουμε για αυτές, είμαστε ο τρόπος που τις αντιμετωπίζουμε.
Μέρος II (σε επεξεργασία)
0 comments